16 januari 2023

Slim Laden

Sinds vorig jaar staan de kranten er vol van: “de energieprijzen stijgen naar recordhoogtes” en “dreigt er tekort aan energiecapaciteit”. En dit terwijl we steeds meer energie verbruiken, gasverwarming verdwijnt en elektrische of plug-in hybride wagens zijn in opmars.

We worden er continue met geconfronteerd en niemand kan eraan ontsnappen. Zo lijkt het tenminste… maar er zijn oplossingen. De sleutel ligt in het optimaliseren van uw energieverbruik en zo veel mogelijk eigen productie consumeren.

Er zijn 3 stappen:

  • Zelf energie produceren. Via zonnepanelen kan je zelf elektriciteit produceren zodat je die stroom niet van het energienet moet afnemen. Dit blijft een zeer interessante optie, zeker met de huidige energieprijzen. Anderzijds is het wel belangrijk dat je deze stoom zelf ook verbruikt, deze stroom op het net zetten brengt namelijk niet veel op.Zo wordt het momenteel reeds aangeraden om bijvoorbeeld de panelen eerder zuidwest te plaatsen, op die manier kan je ’s avonds wanneer je veel verbruik hebt, beter de zonnestroom genieten. Daarnaast kan je ook energie opslaan en later verbruiken, dit bijvoorbeeld via een batterij, maar ook bijvoorbeeld via de wagen, sluit deze op de woning aan en laat hem met de zonnepanelen communiceren.
  • Optimaliseer uw verbruik. Tegenwoordig kunnen de meeste grootverbruikers (bvb Boilers, Warmtepompen, laadstations maar ook bvb vaatwas en ovens) via verschillende technologieën met elkaar communiceren.
    Als je zo veel mogelijk toestellen aansluit kan je ervoor zorgen dat bepaalde afname wordt uitgesteld of vertraagt, een warmtepomp en zeker ook een laadpaal zijn hiervoor ideaal, terwijl in de oven de lekkere pizza opwarmt zal de wagen trager laden om het stroomverbruik niet te doen pieken.
  • Vehicle to Home: deze nieuwe technologie staat nog in de kinderschoenen maar heeft het potentieel om uw elektriciteitskosten drastisch te doen dalen. Tijdens de piekstromen zowel ’s avonds als ’s morgens kan de wagen gebruikt worden als batterij om stroom af te nemen, en tijdens de daluren wanneer elektriciteit goedkoper (’s nachts) of gratis (overdag met zonnepanelen) is, kan de wagen opladen.

Bij Blitz maken we continu nieuwe integraties voor onze laadstations. We bouwen dan ook aan een zeer open en flexibele structuur om dit mogelijk te maken. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat het energieverbruik bij zo veel mogelijk van onze klanten nu, en in de toekomst verder kan worden geoptimaliseerd. Enkel op deze manier kunnen we laadstations echt slim maken.

Meer nieuws