3 april 2023

Publiek laden

De elektrische auto wordt steeds populairder en het is dan ook belangrijk om te weten hoe u uw elektrische wagen op publieke plaatsen kunt laden. In dit artikel gaan we dieper in op publiek laden en bespreken we enkele belangrijke vragen zoals wat publiek laden precies is, hoe het werkt, wat een CPO is en hoe u een abonnement kunt afsluiten bij een CPO. Maar ook wat OCPP is, hoe u een laadpas kunt aanvragen, waar u overal kunt laden met deze laadpas en wat de prijzen zijn en of er verborgen kosten zijn.

 

Wat is publiek laden?

Publiek laden verwijst naar het opladen van uw elektrische wagen op openbare plaatsen. Deze openbare laadpunten bevinden zich bijvoorbeeld langs de weg, in parkeergarages, bij supermarkten, enzovoort. Zelfs particulieren kunnen hun laadpaal openbaar zetten.

Dit is een handige manier om uw auto op te laden als u geen toegang heeft tot een privélaadpaal. Het is ook belangrijk om te weten dat publieke laadpunten kunnen worden beheerd door verschillende aanbieders.

 

Hoe werkt publiek laden?

Publiek laden werkt op dezelfde manier als opladen bij een privélaadpaal, met één groot verschil: de laadsnelheid kan variëren afhankelijk van de laadpaal en de hoeveelheid stroom die beschikbaar is.

Doorgaans moet er met een laadpas aan het laadstation gebatched worden om een laadbeurt op te starten. Wanneer gebruik maakt van de laadpas dan zullen er kosten worden aangerekend voor de verbruikte kilowattuur en/of tijd.

Binnen het kader van publiek laden worden er verschillende termen gebruikt die allemaal nodig zijn om deze transacties mogelijk te maken. Deze worden in het volgende overzicht uitgelicht:

Wat is een CPO?

Een CPO of Charge Point Operator is een bedrijf dat openbare laadpunten exploiteert en beheert. CPO’s zijn verantwoordelijk voor het plaatsen, onderhouden en repareren van de laadpunten. Ze zorgen ook voor de facturatie van de laadbeurten en kunnen verschillende soorten abonnementen aanbieden aan gebruikers.

 

Wat kunt u doen als u een abonnement heeft bij een CPO?

Wanneer u een laadstation thuis of op uw bedrijf heeft staan, kan u laadsessies beheren, uw eigen laadpaal publiek zetten en uw stroom automatisch laten doorfactureren wanneer u met de bedrijfswagen thuis oplaadt.

 

Wat is OCPP?

OCPP staat voor Open Charge Point Protocol en is een open standaard voor de communicatie tussen laadstations en laadstationbeheersystemen. Het is ontworpen om de interoperabiliteit van laadstations te verbeteren en de integratie van laadstations in verschillende netwerken mogelijk te maken. Makkelijker gezegd, wanneer uw laadstation met OCPP is uitgerust staat het open voor de software van verschillende CPO’s en heeft u meer vrijheid bij wie u een abonnement aangaat.

 

Wat is een MSP?

Een (e-)MSP of e-mobility service provider is een bedrijf die diensten en laadoplossingen biedt aan hun klanten. Het gaat hierbij voornamelijk over het aanbieden van laadpassen waarmee publieke laadsessies kunnen afgehandeld worden. Men zorgt hierbij dan voor de mogelijkheid tot laden aan de laadpaal, maar ook de afrekening van de prijs en het doorstorten van de betaalde kosten aan de CPO.

 

Wat kunt u doen als u een abonnement heeft bij een MSP?

Als u een abonnement heeft bij een MSP, kunt u laden bij bijna alle publieke laadpalen. Maak gebruik van hun applicatie om een overzicht te krijgen van alle beschikbare laadstations in uw buurt en gebruik dezelfde app om uw laadsessies te beheren.

 

Hoe vraagt u een laadpas aan en kunt u overal laden met deze laadpas?

Om gebruik te maken van publieke laadpunten heeft u meestal een laadpas nodig. Deze laadpas kan worden aangevraagd bij een CPO of een andere aanbieder van laadpassen. Bij het aanvragen van een laadpas moet u vaak persoonlijke gegevens verstrekken, zoals uw naam, adres en betaalgegevens. Met de laadpas kunt u bij de meeste openbare laadpunten laden en wordt de laadsessie gestart en gestopt wanneer u badged. Sommige laadpassen bieden echter alleen toegang tot laadpunten van specifieke aanbieders, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het aanvragen van een laadpas.

 

Wat zijn de prijzen en zijn er verborgen kosten?

De prijzen voor publiek laden kunnen verschillen per aanbieder en locatie. Sommige aanbieders hanteren een vast tarief per laadbeurt, terwijl andere aanbieders werken met een tarief per kilowattuur (kWh) of een combinatie van beide. Maak gebruik van de applicatie die bij uw laadpas hoort om deze prijzen te bekijken. Daarnaast kan het voorkomen dat sommige laadpunten in rekening brengen wanneer u uw auto niet op tijd verplaatst na het laden.

 

Conclusie

Publiek laden van uw elektrische wagen kan op verschillende locaties en door verschillende aanbieders worden aangeboden. Het is belangrijk om te weten hoe het werkt en wat u kunt verwachten bij het gebruik van publieke laadpunten. Door te weten wat een CPO is, hoe u een abonnement kunt afsluiten, wat OCPP inhoudt, hoe u een laadpas kunt aanvragen en wat de prijzen zijn, kunt u optimaal gebruikmaken van publieke laadpunten voor het opladen van uw elektrische wagen.

Meer nieuws