BOOM – In de Provinciale Technische Scholen (PTS) Boom werd maandag de aftrap gegeven van ‘Meer laadpalen in Vlaanderen’, een samenwerkingsproject tussen sectorfederatie EV Belgium en het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen. In een eerste fase krijgen leerkrachten een opleiding rond de technologie van de laadpalen, om die kennis aan de leerlingen van de tweede en derde graad door te geven.
Vlaanderen staat voor een grote energietransitie. Daarbij moet een versnelling hoger worden geschakeld in de uitrol van een laadpalennetwerk. Er wordt immers een snelle groei van de installatie van laadpalen verwacht, zowel bij bedrijven en particulieren als voor de publieke laadinfrastructuur.
“Dat is alleen mogelijk als er genoeg kennis en handen zijn en dat begint bij het onderwijs dat leerlingen vertrouwd maakt met nieuwe technologieën”, zegt gedeputeerde en voorzitter van Provinciaal Onderwijs Vlaanderen Luk Lemmens. “Het provinciaal onderwijs heeft, ook bij bedrijven, een sterke reputatie opgebouwd in STEM-richtingen met specialisatie in niche-studierichtingen. Daarom willen we ook bij de energietransitie graag deze voortrekkersrol opnemen. Daarbij is geen tijd meer te verliezen.”
Demo-laadpalen
Een eerste stap is de professionalisering van leerkrachten om met deze nieuwe, specifieke technologie voor laadpalen vertrouwd te geraken. In alle provincies komen er opleidingen voor leerkrachten, onder leiding van professor Peter Van den Bossche. Daarnaast schenkt Blitz Power, lid van EV Belgium, als eerste twintig laadpalen aan het provinciaal onderwijs die als didactisch materiaal worden ingezet.
“Als school is het belangrijk om mee te zijn in nieuwe technologieën”, zegt Arnold Callay, directeur van PTS Boom. “Waar we vaak tegen aanlopen, is dat de evolutie zo snel gaat, dat we er achteraan hollen. Wat de energietransitie betreft, stond dit ingepland in ons investeringsfonds binnen twee jaar, maar de transitie gaat zo snel dat we moeten bijbenen. We zijn daarom zeer verheugd met deze samenwerking.”
Ook Jochen De Smet, voorzitter van EV Belgium, is blij met de samenwerking. De sectorfederatie houdt zich bezig met de ontwikkeling van de markt voor zero emissie mobiliteit in België.
“In februari 2023 werd de 100.000ste volledig elektrische wagen ingeschreven. Heel snel gaan we naar een miljoen om tegen 2030 uit te komen op twee miljoen”, licht De Smet toe. “Dat betekent dat er een hele infrastructuur nodig is. Momenteel geraakt alles nog geïnstalleerd, maar we gaan heel snel moeten opschalen en dat betekent dat duizenden handen met kennis van zaken nodig gaan zijn. Een kleine rekensom leert mij dat tegen 2030 1.500 bijkomende krachten nodig zijn en tegen 2035 zelfs 3.000 tot 5.000.”
“De laadpalen hebben een extra dimensie. Het zijn geen ‘domme palen’, maar ‘slimme installaties’ met veel communicatietechnologie en software. Die specifieke technologie vergt de nodige kennis. We vinden het daarom belangrijk om de opleidingen goed te ondersteunen.”
bron: Het Nieuwsblad (https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230530_94102382)
Bekijk ook de interviews op Trends: https://trends.knack.be/kanaal-z/z-nieuws/sectorfederatie-ev-belgium-brengt-laadpaaltechnologie-tot-in-de-klas/