20 maart 2023

Elektrische voertuigen zijn brandveiliger

EV’s zijn veel brandveiliger dan andere auto’s

bron: https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/ev-veel-brandveiliger-dan-andere-autos

Elektrische auto’s hebben een slechte naam als het gaat om brandveiligheid. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt echter dat niet de puur elektrische auto, maar juist de hybride het echte brandgevaar vormt. De EV is juist het veiligst.

 

Volgens analisten van AutoInsuranceEZ vliegen hybrides zelfs vaker in brand dan elektrische auto’s en auto’s met een verbrandingsmotor samen. Ze namen gegevens van de National Transportation Safety Board en de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Association en vergeleken die met verkoopgegevens per autocategorie. Daaruit blijkt dat EV’s in de VS aanzienlijk minder snel in brand vliegen dan auto’s met een verbrandingsmotor aan boord.

Hybridemodellen gaan aan kop als het gaat om brandgevaar. Per 100.000 verkochte auto’s bleken hybrides vorig jaar betrokken bij ongeveer 3.475 branden. Benzineauto’s vlogen op dezelfde hoeveelheid ongeveer 1.530 keer in brand, maar elektrische auto’s telden slechts 25 branden per 100.000 verkochte voertuigen. Het beeld is vanwege andere merken en modellen niet helemaal identiek aan de Europese situatie, maar het verschil is wel erg groot.

Waarom hybrides relatief vaak in brand vliegen, is niet officieel bekend. Wel is zeker dat er bij plug-i -hybrides veel wordt gevraagd van de kleine accu’s. Vaak moeten ze de eerste 10 of 20 kilometers de gehele auto voortstuwen totdat de benzinemotor het overneemt. Als de software dat niet goed regelt kan de accu een opdonder krijgen, waardoor eenmaal aan de laadpaal de elektriciteit niet wordt opgeslagen, maar wordt omgezet in warmte.

Bron: www.autoweek.nl (AD.NL/JAN LEMKES)

Meer nieuws